Skoler og institutioner

Bogforum for daginstitutioner

Som noget nyt vil der i år blive udbudt en særlig daginstitutionsbillet til Bogforum. Daginstitutionsbillet er tiltænkt daginstitutioner, der har lyst til at besøge Bogforum fredag i dagtimerne og vil give adgang for op til 26 børn og 3 voksne til Bogforum fredag d. 3. november.

Prisen for en daginstitutionsbillet er 900 kr. og billetsalget vil være tilgængeligt på denne side, når det åbner.

Obs! Der tillægges et samlet gebyr på 15,- pr. daginstitutionsbillet

Deltagelse på Bogforums Skolescener

Arrangementerne på Bogforums Skolescener er forbeholdt skoleklasser med forudbestilt billet.  

Udover adgang til skolearrangementet kan elever og lærere desuden besøge det øvrige Bogforum, da alle tilmeldte får partoutarmbånd, der gælder som billet til Bogforum hele weekenden. 

Bogforum har en aftale med Københavns Kommune Åben Skole, der giver Københavns kommuneskoler mulighed for at benytte skolescenerne for grundskolen uden betaling. Antallet af gratis pladser er begrænset. Når de udbudte gratis adgange er udsolgt, vil deltagelse kun være muligt mod betaling. 
*** De gratis Åben Skole-billetter er udsolgt for i år ***

Øvrige skoler og gymnasiale uddannelser kan bestille billet mod betaling. Prisen for en skoleklasse (op til 30 elever og 2 lærere) er 900,- kr.  

Obs! Der tillægges et samlet gebyr på 15,- pr. skolebillet

Skolescenerne for grundskolen

Bogforum byder alle Danmarks skoler indenfor til et møde med de forfattere, eleverne læser i skolen, med vores særprogrammer for både indskoling, mellemtrin og udskoling.  

Programmet byder på de mest læste danske ungdoms- og børnebogsforfattere, og det er tilrettelagt, så det imødekommer Fælles Mål for danskfaget og skolereformens krav om Åben Skole. På scenerne fortæller populære forfattere om ét eller flere af deres egne værker. På den måde er det muligt at integrere besøget på Bogforum i klassernes årsplan.  

Programmet for Bogforums grundskolescener findes herunder. 

Programmet for grundskolescenerne 2023

Indskoling

Kl. 9.00: Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi – fortællinger og tegninger fra Jørgen Pingvins skæve univers

Har du svært ved at sidde stille? Det har Jørgen Pingvin. Til gengæld elsker han at bygge ting og sager. En hund, der hedder Arne. Noget, der flyver meget højt. Alt muligt. Kom og mød forfatter Sabine Lemire og tegner Rasmus Bregnhøi, når de fortæller og tegner sig igennem den lille Pingvins sjove og genkendelige univers, som rummer noget for alle skolebørn – men måske særligt de, som først er ved at opdage glæden ved læsning og litteratur.

 

Kl. 10.00: Kristian Gintberg – på sporet af alverdens sjove og forunderlige fakta 

Tv-vært og forfatter, Kristian Gintberg, har været på sporet af lidt af hvert, stort og småt. Rummet. Verdens vilde traditioner. Opdagelsesrejsende. Og meget andet. Denne formiddag inviterer Gintberg – med kameraet om halsen og ryksækken pakket – os med ind i sin forunderlige verden af alverdens fakta, hvor kun én regel gælder: Det skal være sjovt at lære.

 

Kl 11.00: Jesper Wung-Sung - en samtale om skøre idéer og om at være barn i en voksen verden med udgangspunkt i bogserien Jeppe og Jacob

Jeppe og Jacob er brødre. Og så er de hovedpersonerne i Jesper Wung-Sungs bogserie af samme navn, som egner sig rigtig godt til både højt- og selvlæsning. I samtale åbner Wung-Sung døren til en sjov og uforudsigelig verden, inspireret af forfatterens egne to sønner. Her går det over stok og sten, når Jeppe og Jacob, altid fulde af fikse idéer og opfindsomme planer, forsøger at opnå mest muligt med mindst mulig anstrengelse. Og hvem ved, måske får børnene selv nogle (knap så) gode idéer undervejs?

 

Mellemtrin

Kl. 09.15: Babak Vakili – forfatter, rapper og podcastdokumentarist Babak Vakili fortæller om sin første børnebog Anas Hashim

Det er ikke let at være Anas Hashim. Han skal være gangsterrapper, styre skolegården, vælte systemet og score pigerne. Nej, det slet ikke let at være Anas, når han i virkeligheden mest af alt er en dreng fra 6.A, som sværmer for æblejuice, er forelsket i den uopnåelige Clarissa og modvilligt må dele sin mor med en kat, der hedder Mouritz. Oplev forfatter, rapper og prisvindende radiovært Babak Vakili, når han fortæller om Anas’ kvaler og drømme – og en virkelighed, der sjældent foldes ud i børnelitteraturen. Børnene vil more sig, blive både overraskede og inspirerede. Og for dem, der ikke tilbringer deres fritid på skolebiblioteket, er Anas Hashim en oplagt vej ind i læsningen.

 

Kl. 10.15: Videnskabsjournalist Line Friis Frederiksen og skuespiller Lykke Sand Michelsen – på opdagelsesrejse med markante personligheder, der prægede deres samtid og eftertid

Verden er fuld af mennesker, som gennem tiderne har ændret dens gang til det bedre. Denne formiddag skal vi, i selskab med videnskabsjournalist Line Friis Frederiksen og skuespiller Lykke Sand Michelsen, møde nogle af de helt særlige, sære og ofte oversete skikkelser, der drog på dramatiske opdagelsesrejser mod ukendte horisonter, eller udrettede noget helt ekstraordinært inden for videnskaben, filmen eller noget helt tredje. Omdrejningspunktet for samtalen er spændende fortællinger, der kan inspirere, give livsmod og lysten til at vælge sin egen vej. 

 

Kl. 11.15: Sophie Souid og Thomas Hjorthaab – Møgmis er en populær og morsom tegneserie om en uendelig kæledyrskrig, der rammer de fleste børn på mellemtrinnet

Hvorfor får voksne børn? Dét ved Sivert. De skal have nogen at give skylden for alt det, der går galt. Derfor bliver Sivert glad, da han får en kat, han kan sende skylden videre til. Katten har dog ikke tænkt sig at finde sig i det, og snart bryder en kæledyrskrig ud – på liv og død. Møgmis er en uregerlig, uhøjtidelig bog, der giver børn og voksne en god anledning til at grine sammen. Bogen er oplagt som højtlæsning eller et sted at begynde for børn, der skal knække læsekoden. På scenen folder forfatter Sophie Souid og tegner Thomas Hjorthaab bogens skønne og skøre univers ud.

 

Udskoling

Kl. 09.30: Nicole Boyle Rødtnes, Salina Schjødt Larsen og Vincent Hendricks – panelsamtale om digital dannelse, konspirationsteori og sandhed i internettets tidsalder

Fag- og skønlitteraturen mødes, når forfatterne Nicole Boyle Rødtnes og Salina Schjødt Larsen optræder i samtale med filosofiprofessor, Vincent F. Hendricks. Boyle Rødtnes og Schjødt Larsen er aktuelle med Når sandheden svigter, der handler om et skoleprojekt om konspirationsteorier, som løber helt af sporet, mens Hendricks, i bøger som Vend verden og Sandhedsministeriet, har beskæftiget sig med digital dannelse, bobler og fake news. Sammen vender Boyle Rødtnes, Schjødt Larsen og Hendricks, hvad der sker med vores forståelse af fakta, følelser, gruppeadfærd og fortællinger i internettets tidsalder.

 

Kl. 10.30: Babak Vakili, Vilma Sandnes Johansson, Laura Ringo og Maya Elisabeth – panelsamtale om fællesskabets grænser og ungdomslivets svære sider

Vi når vidt omkring, når nogle af landets vigtigste, yngre forfatterstemmer deler deres overvejelser om, hvordan vi, gennem litteraturen, kan få sprog og forståelse for de ofte modstridende følelser og virkeligheder, der former ungdomslivet. Samtalen vil berøre emner som skyld, afmagt, venskaber, tilhørsforhold, LOL og begær. Deltagerne er Vilma Sandnes Johansson, der er aktuel med Første gang jeg brænder mennesker op, Babak Vakili, der er aktuel med Første gang jeg bliver afvist, Laura Ringo, der er aktuel med romanerne om SALSA-serien, og Maya Elisabeth, der er aktuel med YA-tegneserien Hul.

 

Kl. 11.30: Silja Okking og Kim Ace – samtale om, hvordan fantasy og virkelighedsfjerne historier kan bruges til at bearbejde virkelighedsnære problemstillinger

Fantasy er langtfra bare ren fantasi – og slet ikke virkelighedsflugt. De gode, magiske fortællinger og fjerne verdener opsluger os – samtidig holder de et spejl op for vores virkelighed. Det liv, vi lever, og den verden, vi lever i. Hvorfor er det hele egentlig, som det er? Og kunne det, ja, burde det være anderledes, tænker vi? Denne formiddag kan man opleve forfatter, tv-vært, sanger og ambassadør for Dansk Fantasy, Silja Okking, som har udgivet Jeg er Manto, i samtale med Kim Ace, forfatter og musicalstjerne, der modtog Orla-prisen for de to første bind af Geminiforbandelsen-trilogien. Okking og Ace vil fortælle om egne skriveoplevelser, og samtalen vil berøre emner som inspiration, fantasi, venskaber, søgen efter identitet, forventningspres – og hvad man i det hele taget kan bruge læsning til. 

Skolescenen for de gymnasiale uddannelser

Bogforum byder alle gymnasiale uddannelser indenfor til en dag med litteratur og inspirerende samtaler om aktuelle emner. 

Det gymnasiale særprogram byder på nogle af de mest velskrivende og tankevækkende stemmer i dansk samtidslitteratur. Stemmer, der på hver sin særlige måde skriver om alt det, der optager og anfægter os netop nu. Og hele tiden. På scenen fortæller forfatterne om ét eller flere af deres egne værker. På den måde er det muligt at integrere besøget på Bogforum med elevernes læseplan. 

Vores håb er, at forfatterne, oplevet på scenen, og de emner, de tager under behandling, kan bidrage til at stimulere læseglæden hos eleverne – specielt dem, der måske ikke ellers ville søge mod litteraturen.  

Programmet for de gymnasiale uddannelser findes herunder. 

Programmet for gymnasiescenerne 2023

Theis Ørntoft og Esther Michelsen Kjeldahl – samtale om klimakrise og økologisk tænkning

Fredag den 3. november, kl. 09.45-10.30

Sommeren 2023 tegner til at blive den varmeste i temperaturmålingernes historie. Havisens afsmeltning har slået rekord. Hedebølger og skovbrande rammer verden over. Det globale klima synes ude af kontrol. Men hvad stiller vi egentlig op? Og hvordan forstår vi den eskalerende klimakrise? Det er nogle af de spørgsmål, som Theis Ørntoft har behandlet i sit forfatterskab og Esther Michelsen Kjeldahl i sit aktivistiske arbejde og grønne tænkning. I samtale vil Ørntoft og Kjeldahl, med deres respektive udgangspunkter, diskutere, hvordan vi kan forstå klimakrisen, ikke bare som et forbigående problem, men en ny livspræmis, der kræver, at vi genovervejer, hvad det vil sige at være menneske, hvad vi har af ansvar overfor andre væsner, og hvordan vi kan bevare en beboelig klode.

Fag: Dansk; Samfundsfag; Historie; Filosofi; Naturgeografi

 

Asta Olivia Nordenhof og Ursula Andkjær Olsen – samtale om kapital, kærlighed og fællesskabets grænser

Fredag den 3. november, kl. 10.45-11.30

Penge er alle vegne, de er grænseløse og præger de fleste aspekter af vores tilværelse. Vores tanker og følelser. Relationer. Muligheder. Vores begær og kroppe. Alligevel er det som regel kun økonomer, der taler om dem, pengene. Om BNP, betalingsbalancen, inflation, recession, finanspolitik og lignende. Men hvad med sproget for, hvordan pengene former vores levede virkelighed? Det har Asta Olivia Nordenhof og Ursula Andkjær Olsen forsøgt at udvikle i både romaner og digte. I samtale diskuterer de to forfattere, hvordan penge og kapital påvirker vores opfattelse af os selv og vores fællesskaber. Af kærligheden. Af naturen. Og hvad det, blandt andet, betyder for vores evne til at forbinde os til andre – og vores muligheder for fælles modstand og frigørelse.  

Fag: Dansk; Samfundsfag; Historie; Filosofi

 

Anna Juul og Halfdan Pisket – samtale om forfatternes personlige veje ind i litteraturen

Fredag den 3. november, kl. 11.45-12.30

Hvordan fandt du ind i litteraturen? Hvad har formet dit forfatterskab? Dét spørger vi denne formiddag forfatter og tegner Halfdan Pisket og forfatter Anna Juul om. I samtale fortæller Pisket og Juul om deres respektive forfatterskaber og de skelsættende værker, forfattere, møder, påvirkninger og hvad der ellers har ført dem ind på deres personlige vej ind i litteraturen. Det bliver med garanti en inspirerende og anfægtende samtale om litteraturens både individuelle verdensåbnende potentiale og kollektive, politiske udsigelseskraft.  

Fag: Dansk; Samfundsfag; Historie; Filosofi

 

Læseanbefalinger til Theis Ørntoft og Esther Michelsen Kjeldahl:

 • Esther Michelsen Kjeldahl (2020): Vi er sammen om at mærke det, People’s Press. Bogen udfolder den komplekse tilstand klimabekymring, opridser klimadebattens historie samt skitserer, hvordan klimaspørgsmålet kan anskues filosofisk, hvilke menneskesyn og grundidéer, den styres af. Kan læses i uddrag.
 • Den Grønne Ungdomsbevægelse (2023): Retfærdig Naturbevarelse. Bogen er et manifest, der præsenterer 10 utopiske visioner for et samfund i harmoni med de planetære grænser, ny økologisk bevidsthed, og en række helhedsorienterede politiske krav, der skal bane vejen for en grøn retfærdig fremtid. Kan læses i uddrag.
 • Theis Ørntoft (2014) Digte 2014, Gyldendal. Digtsamlingen er et hovedværk i nyere dansk lyrik. Værket beskæftiger sig stilsikkert, afmægtigt og anfægtende med unaturen og urnaturen: den mørke, ødelagt natur, vi alle sammen er forbundet med og udleveret til.
 • Theis Ørntoft (2018): Solar, Gyldendal. Roman er Ørntofts romandebut. En sammenbrudsroman er den blevet kaldt; den fortæller en hæsblæsende historie om at gå i hundene i klimakrisens og den sjette masseudryddelses tid. Kan læses i uddrag. Og kan læses sammen med den kommende roman

Det er ikke en forudsætning for deltagelse, at klassen har læst ovenstående.

 

Læseanbefalinger til Asta Olivia Nordentoft og Ursula Andkjær Olsen:

 • Asta Olivia Nordenhof (2020): Penge på lommen. Scandinavian Star 1, Forlaget Basilisk. Første del af romanføljetonen om Scandinavian Star. Romanen har status som en af de senere års vigtigste romaner. Med en sjælden ømhed og præcision skildrer den, hvordan skibsforliset griber ind i karaktererne Kurt og Maggies liv. Emnerne, romanen behandler, er blandt andet vold, kapitalisme og kærligheden.
 • Asta Olivia Nordenhof (2023): Djævlebogen. Scandinavian Star 2, Gads Forlag. Romanen er seneste bind i Nordenhofs undersøgelse af mordbranden på Scandinavian Star. En erotisk gyser, en roman om kærlighed i kapitalismens tidsalder og om muligheden af at træde ind i en ny fælles verden. Kan læses i uddrag.
 • Ursula Andkjær Olsen (2017): Krisehæfterne. Pandora Blue Box. Atlantis-syndromet, Romanen er Andkjær Olsens første roman. En vild, fabulerende tekst om et forlist parforhold, der behandler emner som kærlighed, økonomi, sorg og globale kriser. Rammen om romanen er Pandora-myten. Kan læses i uddrag.
 • Ursula Andkjær Olsen (2020): Mit smykkeskrin, Digtsamlingen handler om, hvordan forskellige kredsløb – biologiske, økonomiske og følelsesmæssige kredsløb – trodser grænser. Samlingen blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2021 og står i dag som et omgængeligt værk i nyere dansk lyrik.  

Det er ikke en forudsætning for deltagelse, at klassen har læst ovenstående.

 

Læseanbefalinger til Anna Juhl og Halfdan Pisket:

 • Halfdan Pisket (2017): Dansker-trilogien, Forlaget Gladiator. Værket, et epokegørende hovedværk i nyere dansk tegneseriekunst, bestående af bindene Desertør, Kakerlak og Dansker, blev Piskets store gennembrud. I bogen skildrer Pisket, visuelt intenst og fortællermæssig intimt, sin fars opvækst i grænselandet mellem Armenien og Tyrkiet, indvandring til og liv i Danmark. Bogen, som allerede er oversat til norsk, svensk, hollandsk og fransk, berører emner som vold, indvandring og familierelationer. Værket kan læses i uddrag.
 • Halfdan Pisket (2022): Uledsaget, Bogen – som også indeholder bidrag fra Tom Kristensen, Adam O., Lars Horneman og Karoline Stjernfelt – handler om forskellige forfattere/tegneres møder med uledsagede asylansøgere. Værket kan læses i uddrag. 
 • Anna Juul (2023): Superskurk, Lindhart og Ringhof. Romanen er en rå, akut og kærlig fortælling om Anna, der siden teenageårene har kæmpet med psykisk sygdom. Handlingen er enkel, på overfladen: Anna flyder snart 30 år og planlægger en storstilet fejring – med intet mindre end 1000 af de mest prominente danskere på gæstelisten. Romanen er dog – drevet af veloplagte betragtninger over den tid, vi lever i – en legende og voldsom gennemlysning af, hvordan det er at leve med psykiske diagnoser og kæmpe med noget – i al almindelighed. Kan læses i uddrag.
 • Anna Juul (2022): Penge & Bacon, Lindhart og Ringhof. Romanen handler om parret Anja og Anders, hvis forhold kommer på prøve, da Danmark kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe Co2-udslippet. Hvad gør man så, når man kun har hinanden? Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman om ensomhed, kedsomhed og tilværelsens ulidelige halløj. Kan læses i uddrag. 

Det er ikke en forudsætning for deltagelse, at klassen har læst ovenstående.