Sommerlæsning med Bogforum

Medlemmerne af Bogforums rådgivende udvalg anbefaler bøger til din sommer

Vi har stillet alle de, der er med til at lave Bogforums sceneprogram, et enkelt spørgsmål: Hvilken bog vil du anbefale, man skal læse denne sommer – hvis man kun skal vælge én?

Opgaven synes at have været lettere for nogle end for andre, men resultatet er blevet en alsidig samling af boganbefalinger til din sommer.

 

***

 

Julie Arndrup, litteraturformidler og bibliotekar

Hvis man skal læse en voksenbog denne sommer, synes jeg det skal være ”Spørg John” af Susan Knorrenborg. Det er en morsom og rørende fortælling om at vokse op sammen som kusiner, veninder, nærmest søstre og så vokse i hver sin retning. Men stadig have hinandens ryg, når det brænder på. Der er også noget provins vs. København i den, så hvis man selv er sådan en omplantet type, vil man genkende meget. Sprogligt er den skarp og lækker. Jeg læste en anmeldelse, der sagde, at det var Helle Helles stramme prosa, tilsat Stine Pilgaards blik for det absurde og sjove, og det er jeg meget enig i. Så hvis man kan lide de to forfattere, bør man bestemt prøve Spørg John.

Hvis man skal læse en børnebog denne sommer – og det skal man jo – synes jeg det skal være ”Impossible creatures” (som den hedder på dansk), af Katherine Rundell. Det er en helt magisk fantasybog, der har ALT hvad en god sommerferiebog skal indeholde. Drama, mytiske dyr, venskab, mordere, spænding, magi og rejser i skjulte verdener. Tænk Narnia møder Harry Potter møder Percy Jackson møder Hobbitten, men endnu bedre. Den kan læses fra ca. 11 år og op, men egner sig også til højtlæsning for alle i familien fra ca. 7 år og op. Voksne behøver heller ikke holde sig tilbage. Sproget er smukt og varmt og oven i al spændingen er den også morsom.

 

Michael Nonboe, redaktør, Klim

Den perfekte bog til en lang sommerferie i strandstolen må være Theis Ørntofts ”Jordisk”, som fra ende til anden er indsigtsfuld og underholdende læsning – oplysende og oplivende på samme tid. Ørntoft melder sig ind i det etiske liv, hvor vi er forpligtede på hinanden, og selvom man stadig mærker det dystopiske mørke fra det tidligere forfatterskab, er der nu også liv og håb. Efter mange års trofasthed over for store norske prosaister som Knausgård, Tiller, Hjorth, Petterson og Espedal vil jeg gerne give flere af de danske forfattere chancen. Tror selv jeg tager Kristian Bang Foss’ seneste med, ”Manden der bar solen”, for ”Frank vender hjem” var også en stærk bog.

 

Johan Lose, programansvarlig, Bogforum

Jeg vakler lidt mellem flere bøger. Jeg kunne have lyst til at anbefale ”Sovende børn”, som jeg lige har læst, af franske Anthony Passeron. Den er en ret suveræn bog, nøgtern og alligevel gribende, ja, den kan minde lidt om Annie Ernaux, som også selv har sagt – og her har hun helt ret – at det er ”så stærk og så rørende” en bog, at ”den bliver længe hos læseren”. Så kunne jeg have lyst til at anbefale ”Empusion” af den polske nobelpristager Olga Tokarczuk, som jeg er midt i. Lige nu tegner det til at blive én af årets store læseoplevelser. Men jeg vil alligevel helst anbefale en bog, jeg ikke har læst, men glæder mig umådeligt til at bruge al den tid, jeg overhovedet kan, på denne sommer: ”I tidernes dyb” af Heimito von Doderer. Det er roman fra 1951 på 850 sider om Wien lige inden første Verdens Krigs udbrud og igen i mellemkrigstiden. Måske lyder det lidt vindtørt. Men jeg blev helt overbevist om, at er er min sommerferiebog af Johann Sten Nielsens begejstrede og vidende læsning i Information. Jeg tager dog også altid en fagbog med. Og én, jeg virkelig har glæder mig til, er ”De mørke bånd” af Nathalie Ostrynksi, der handler om forfatterens polsk-jødiske familieophav.

 

Iben H. Philipsen, forelægger, Rebel With A Cause

I sin anden novellesamling ”Daddelblommens beske smag” bevæger Zoyâ Pirzâd sig fra det almengyldige kvindeliv over i familierelationerne og parforholdets komplekse verden, som hun kaster sit skarpe, detaljerige og humoristiske blik på. Også denne novellesamling er karakteriseret ved Pirzâds koncise og ubesværede sproglige flow samt en unik lethed, der skaber stærke billeder og personligheder og ikke mindst et sprudlende liv mellem linjerne.

 

Helle Skov Wacher, pressechef, Gyldendal

Hvis jeg kun må anbefale én bog denne sommer – hvilket er en stort set umulig opgave, når man er så heldig at arbejde bøger – så kan et bud være ”Demon Copperhead” af Barbara Kingsolver. Det er en gribende og vanvittig velskrevet roman om en del af USA, vi kun sjældent hører om, og som man bliver helt opslugt af. Det er en moderne David Copperfield om drengen Demon og hans kamp for overlevelse i et prisgivet udkants-USA, hvor opioiderne flyder frit. Romanen fik bl.a. Pulitzerprisen 2022, ligesom den herhjemme velfortjent har fået fantastiske anmeldelser. Har du den stadig til gode, er du heldig!

 

Pernille Follmann Ballebye, forlagschef, Kristeligt Dagblads Forlag

Hver sommer læser eller genlæser jeg en klassiker. Efter mange år med ”Lykke-Per” vil jeg vende blikket mod Thorkild Hansens ”Det lykkelige Arabien”, der er udkommet i en ny og smuk udgave. Bogen præsenteres ofte som en roman, men som udgiver af faglitteratur vil jeg tillade mig at kalde den en dokumentarisk fortælling. På bilferien ned igennem Tyskland mod Frankrig må det være på sin plads at læse Juli Zeh og siden Delphine de Vigan. Når jeg vender tilbage til kontoret, får jeg sikkert brug for at søge hjælp og inspiration hos Katrine Marie Guldagers ”Birgithe med th”.   

 

Julie Paludan-Müller, redaktionschef, Gads Forlag

Jeg vil gerne anbefale Jenny Erpenbecks roman ”Kairos”, der netop har vundet Den internationale Bookerpris. Romanen, som foregår i Østberlin i årene op mod Murens fald, er intet mindre end et mesterværk. ”Kairos” er en perfekt litterær sommerferiebog, som både fører sin læser ind i verdenshistorien og fortæller en vild kærlighedshistorie. Det er en fortælling om magt, lidenskab, undergang og håb, som bliver siddende i én længe efter bogen er slut.  

 

Søren Mørk Petersen, kultur- og bibliotekschef, Lyngby-Taarbæk Kommune

Jeg vil klart anbefale ”Showman – invasionen indefra” af Simon Schuster. I bogen følger vi Ukraines præsident Zelenskyj i tiden op til og efter den anden invasion af Ukraine i 2022. Samtidigt er bogen en biografisk fortælling hvor vi får hele Zelenskyj historie frem til at han bliver præsident. Det er selvfølgeligt dybt fascinerende og skræmmende at være så tæt på, hvor historien sker. Forfatteren har interviewet og fulgt Zelenskyj tæt under invasionen og optil. Men det mest fascinerende er at komme tæt på den udvikling et menneske kan blive tvunget til at gennemgå af omstændighederne. Så den har alt til at blive en perfekt sommerbog – god læsning!

 

Camilla Høy, forlagschef for skønlitteratur, Politikens Forlag

Har du endnu ikke læst ”Det blinde øje” af Mathilde Walter Clark, så må den med i kufferten. Mathilde skriver levende, klogt, underfundigt og spiddende om mink. Mens alle talte om ’mink-sagen’ og omkostningerne for minkavlerne, vendte Mathilde blikket mod dyrene og begyndte at skrive om dém. 

 

Pernille Wass, forlagschef, Politikens Børnebøger

Krig og kærlighed har været bagtæppe for mange romaner. Det er det også for ”De sårede og de faldne” af Alice Winn, hvor vi følger en gruppe kostskolekammerater under første verdenskrig. Fortællingen tager sin begyndelse i 1914, hvor krigen på den britiske kostskole på én gang føles abstrakt og langt væk og alligevel sært dragende, når de studerende i de daglige avisberetninger fra fronten kan læse om deres kammeraters heltemodige skæbne. For to af eleverne betyder krigen også en konfrontation med deres altoverskyggende forelskelse, der midt i skyttegravenes blodbad byder på stor poesi og et altopædende begær. Jeg var virkelig betaget af bogens beskrivelse af kærlighedens styrke midt i krigens rædsler og kan kun anbefale Alice Winns roman som en oplagt læseoplevelse i hængekøjen.

 

Ida Bejder, salgs- og marketingkoordinator, Alvilda

Jeg glæder mig til at læse “Kirstens hævn” af Bjørn Rasmussen, der lokker med sin kitschede forside og undertitlen “Hestepigeroman”. Mit feed har været domineret af begejstrede anmeldelser fyldt med heste-metaforer og Wendy-referencer, hvilket har gjort mig nysgerrig på denne lille, fandenivoldske roman. Jeg forestiller mig, at den vil passe bedst til en af sommerens uundgåelige regnvejrsdage, som jeg vil bruge på at forsvinde ind i bogens sorte humor, skarpe tidsbillede af 00’erne og fortælling om en oprørsk teenager, der planlægger at slå en mand ihjel. Den kan kun blive et vildt ridt.

 

Stephanie Caruana, skønlitterær forfatter

Jeg vil opfordre til sommerskrivning. Et sted inden i dig findes historier, der skaber nye samtaler, forandrer og forvandler os. Tør du skrive den bog? Kan du? Gør det alligevel. Skriv om, bliv ved. Fortæl!

 

Andreas Nordkild Poulsen, festivalleder, Bogforum

Sommerlæsning er et fast indslag i familien. En tur hos boghandleren eller på biblioteket med børnene, hvor alle vælger en bog hver til årets ferietur. Og det er en tradition vi holder fast i, så længe de efterhånden voksne børn gider rejse med far og mor.

Jeg tror mit bogvalg i år lander på Susan Knorrenborgs romandebut ”Spørg John”. Skal man tro bagsidetekst og anmeldere er der både klassebevidsthed, provins vs. København og et skarpt blik på, hvad det betyder at kunne aflæse de koder, som for kultureliten er en selvfølge. Og så er humoren også bærende i romanen.

Susan Knorrenborgs journalistik er en fornøjelse at læse (hun har tidligere skrevet for Informations læsere, nu for Politikens), så jeg glæder mig til at se, om hun er lige så læsefærdig i romanform.

Jeg har netop afsluttet Alexander Rich Henningsens ”Mother Earth – en forvaltningsgyser”, der stillede skarpt på embedsværket i en humoristisk stil, ikke ulig Hans Scherfig.