Sommerlæsning med Bogforum

Sommeren er over os – og den kalder på læsning. Redaktionerne bag Bogforums officielle sceneprogram giver deres på, hvad du skal læse i din ferie. Vi skal omkring alt fra klassikere til mordmysterier.

 

Johan Lose, programansvarlig, Bogforum

‘Det tredivte år’ af Ingeborg Bachmann, oversat fra tysk af Karsten Sand Iversen, Forlaget Sisyfos 2023

I løbet af de seneste par år har vi – lykkeligvis – fået en del oversættelse af den vidunderlige østrigske forfatter Ingeborg Bachmann (1926-1973). Især takket været Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad, der både har oversat Bachmanns smukke brevkorrespondance med elskeren og digteren Paul Celan, hendes krigsdagbøger og romanhovedværket Malina. De tre bøger kunne man sagtens tage med på sommerferie; de er alle tre vigtig europæisk klassikerlitteratur og eksemplar på Bachmanns anfægtende, henførende og ret vilde prosa, vil jeg mene. Selv skal jeg dog have fortællecyklussen Det tredivte år, oversat af Karsten Sand Iversen, med mig i sommerhus. Bogen handler tilsyneladende om lidt af hvert. En landsby præget af krigens skygger. En trediveårig mands livskrise. En dommers sygelige sandhedssøgen. Patriarkatets krise. Civilisationens tynde fernis kunne måske være en overskrift for bogen – hvilket måske går meget godt fint i spænd med en dansk sommer, der begyndte varmt imødekommende, men som nu mere virker ildevarslende, faretruende tør.

 

‘Landsyge’ af Nikolaj Schultz, Gyldendal 2023

Og for at blive ved klimakrisen: For nylig læste jeg den danske sociolog-filosof Nikolaj Schultz essay-roman Landsyge. Jeg blev opmærksom på bogen efter, at jeg havde læst den korte, også meget anbefalelsesværdige bog, som Schultz havde skrevet med den nu afdøde franske tænker Bruno Latour: Notat om den nye økologiske klasse. Landsyge er imidlertid en mere tilgængelig bog, der handler om en ung mand, som plages af søvnløshed på grund af en hedebølge, der har ramt Paris. For at undslippe byen og heden, men primært alle de problemer, der peger på hans (og vores) bidrag til en eskalerende klimakatastrofe, flygter han til øen Porquerolles. I bogen lykkes det Schultz ret præcist, i en fin blanding af fortælling og essayistik, at indfange noget, jeg – og andre, forestiller jeg mig – kender; en følelig, men alligevel diffus fornemmelse, ja, en længsel efter at kunne slippe væk fra alle de endeløse klimaproblemer, vi står midt i, men også en bevidsthed om, at det ikke kan lade sig gøre – at unddrage sig. Jeg læser Shultz’ bog som et svar til efterkrigstidens eksistentialisme. Det handler ikke længere om meningstomhed, kvalme og den slags. Nu handler det om en åndenød, om klimakrisen som ny eksistentiel præmis, der kræver, at vi genovervejer, hvad det vil sige at være menneske, slet og ret, hvad vi har af ansvar overfor andre væsner, og hvordan vi fortsat kan have en beboelig klode. Oplagt at gruble over under den bagende sommersol.

 

Iben H. Philipsen, medlem af Styregruppen for Ny scene, forelægger og oversætter

‘Ferskvand og Vivek Ojis død’ af Akwaeke Emezi, oversat af Iben H. Philipsen, Rebel With A Cause, 2023

Emezi er en international stjerne med tamilsk-nigeriansk ophav, hvis nærmest vanvittige produktion omfatter 7 udgivelser på bare 5 år. På dansk foreligger deres to første (og i min optik bedste) bøger til voksne: Ferskvand og Vivek Oji. Det særlige ved Emezi er, at de vender vrangen ud på velkendte generer, hvorved der skabes ny, forfriskende og udfordrende litteratur, der på forunderligste vis sprænger begrænsningernes svøbe. Et forfatterskab, der kræver, at man tør kaste sig ud fra bjerget velvidende, at man gribes og favnes.

Ferskvand er deres utroligt smukke, barske og vanvittige debut, som sendte Emezi direkte ind på alverdens bestsellerlister. Romanen er den autofiktive fortælling om Ada, hvis bevidsthed, fra det øjeblik hun kommer til verden, uadskilleligt er forbundet med stærke kosmiske kræfter, der eksisterede længe før, hun blev født. Hendes sind fyldes af vrangvillige brødresøstre, som tager deres menneskelige legetøj under både kærlig og ondskabsfuld behandling i fortællingen om hendes liv. Men langsomt formår Ada at manifestere sig som en uigenkaldelig sammensmeltning af de mange forskellige og divergerende udgaver af selvet, hun faktisk rummer. Denne roman er et fantastisk alternativ til alle de mere almindelige biografier, vi kender og holder af. Vivek Ojis død er, som titlen afslører, et sørgmodigt mordmysterium, men knap så meget en who-dunnit, som en why-did-it-happen? Og samtidig er det en bevægende kærlighedsroman, der født ud af mørket alligevel formår at hylde livet og kærlighedens lyse og vidunderlige sider. Detektiven er ikke nogen statslig instans eller smart journalist, men ofrets mor, der kæmper for at forstå det barn, hun endegyldigt har mistet. Et vidunderligt alternativ til krimigenren, der viser, hvad mordgåder også kan bruges til.

 

Simon Darø Kristensen, medlem af Styregruppen for Ny scene, forelægger

‘Membraner’ af Chi Ta-wei, Oversat af Astrid Møller-Olsen, Forlaget Korridor 2023

Membraner er en spekulativ fiktion, der med lige dele ømhed og skarpsindighed skildrer den unge kvinde Momos forsøg på at forstå sig selv og grænserne for sin krop og bevidsthed i en verden, der er gennemsyret af teknokapitalismens fremskridt. Chi Ta-wei fremskriver på en gang et sci-fi dystopisk samfund med dataindsamling, overvågningsteknologi og ødelæggende klimaforandringer, og en queerfuturisme, der undergraver heteronormen og drømmer transkroppe og fersken-fødsler frem med en særlig økokritisk sensibilitet. Derudover er Membraner, så vidt vides, det første skønlitterære værk fra Taiwan der udgives i dansk oversættelse.

 

eReolen, programansvarlige for Lyttesalonen

Anbefaling til voksne: Onde blomster af Gunnhild Øyehaug, oversat af Sara Koch, Gutkind 2022

Mangler du en kort historie, du lige kan nå at læse, inden du døser hen i hængekøjen (eller ungerne kalder på dig igen-igen), så kan vi varmt anbefale novellesamlingen Onde blomster af den norske forfatter Gunnhild Øyehaug. Det er en lille perle af absurde, underfundige og sjove historier, der på én gang fascinerer og forvirrer. Tag fx åbningsnovellen ”Fugle”, hvor en kvindelig fugleforsker, som snart skal forsvare sin doktorafhandling, taber en del af sin hjerne i toilettet og med den al sin viden om fugle – er du ikke allerede nysgerrig efter mere?

 

Anbefaling til forældre og børn, podcast til køreturen med børn på bagsædet: Wissen Wassen (podcast) af Anders Lund Madsen, 2023

Bilen er pakket, ungerne er spændt fast på bagsædet, og I er klar til at køre på ferie. I er knapt nok kommet ud af indkørslen, før den første bemærkning falder: ’Hvornår er vi der?’. Køreturen kan pludselig virke lang og endeløs. Fortvivl ej. Vi vil gerne anbefale et par podcast, som kan gøre køreturen underholdende og lærerig - og som får tiden i bilen til at flyve afsted. Hvis du har børn i den spørgelystne alder, anbefaler vi podcasten "Wissen Wassen", hvor Anders Lund Madsen prøver at gøre sin dreng Modig (endnu) klogere på verden. I hvert afsnit taler Anders Lund Madsen med en ekspert, som kan forklare noget af det, som de voksne går rundt og taler om, i et sprog, så Modig forstår det. En podcast der tager børnene alvorligt, og hvor de voksne også kan lære noget. Ikke mindst kan de enkelte afsnit give anledning til nogle gode snakke med børnene om relevante og aktuelle emner, mens I kører igennem sommerlandet.

Har du dyreinteresserede børn (i næsten alle aldre), vil vi også gerne anbefale podcasten ’Spørg Sebastian’. I hvert afsnit besvarer Sebastian Klein spørgsmål, som børn har indsendt til ham. Hvert afsnit er relativt kort, så selv de mindste kan holde koncentrationen. Vi er vilde med podcasten, hvor både små og store har mulighed for at lære en masse nyt om alverdens dyr.

 

eReolen Go, programansvarlige for Lyttesalonen

Anbefaling af børnebog: Happy Happy af Mette Vedsø, Høst og Søn 2022

13-årige Ubbe har lige lært, at der er noget der hedder sociale klasse – og han har samtidig opdaget, at han er en del af socialklasse 5. Pludselig føles der uendeligt langt til kvarteret, hvor ”de rige svin” bor, fra Vestvejen, hvor Ubbe bor alene med sin far. Han vidste måske nok, at hans far ikke var blandt de rigeste, men de store forskelle i det lille land har aldrig fyldt så meget for ham før. Da Ubbe ved et tilfælde får foræret et dyrebart golfsæt, får han samtidig foræret en ny identitet og en indgang til de rige svins verden – hvor der findes helt andre muligheder og mennesker, end han er vant til. Men Ubbe er bange for at såre sin far, og han må balancere mellem løgne og fordomme, og samtidig turde være tro mod sig selv og at sige fra over for dem, der betyder allermest.

Happy Happy er en hjertevarm fortælling, der skaber rum for refleksion og empati, samtidig med at den fanger læseren med sin underholdende og spændende historie. Mette Vedsø har med Happy Happy skrevet en vigtig og varm bog, og hun har med Ubbe skabt en af de mest sympatiske karakterer, der åbenhjertet og blåøjet vandrer direkte ind i folks hjerter. Kan anbefales til alle – og børn fra cirka 11 år!

 

Michael Nonboe, Arbejdsgruppen for Faglitteratur, forelægger

Evigheden i et siv af Irene Vallejo, oversat af Rigmor Kappel Schmidt, Gutkind.

Evigheden i et siv må være den perfekte sommerferiebog. Irene Vallejo er en suveræn formidler af bogens historie fra papyrus over Gutenberg og til den moderne verdens mange måder at møde tekst på. Man kommer vidt omkring i tid og sted, og bogen er til kosmopolitten og passer til alle rejsemål. Vallejo skriver  både oplysende og oplivende, og så giver hun læseren lyst til at give sig i kast med klassikerne, især antikkens.

 

SPQR, Pompeji og De tolv cæsarer af Mary Beard, oversat af Anders Nygaard, Gads Forlag.

Mary Beards fænomenale bøger om romerriget har jeg selv tygget hen over lange somre på drømmesengen. SPQR er mesterværket, men også Pompeji og hendes seneste værk De tolv cæsarer er eksempler på begejstret historieformidling af højeste karat.

 

Det ukontrollerbare og Rosonans af Hartmut Rosa, oversat af Hanne Sander, Eksistensen.

Er man til begavet samtidsdebat fra den filosofisk-sociologiske afdeling, vil jeg anbefale, at man kaster sig over Hartmut Rosas korte og overkommelige værk Det ukontrollerbare, som giver en fin introduktion til en af vor samtids vigtigste stemmer. Er man af den mere hardcore slags, kan man i stedet snuppe hans hovedværk Resonans.

 

Mads Bluhm, programansvarlig for Comicsscenen

Die Unendliche Geschicte af Michael Ende 

Som led i et lille eksperiment lader jeg i år mine rejsedestinationer bestemme, hvad jeg skal læse i min sommerferie.

På interrailtur i Tyskland kommer Michael Endes geniale fantasyklassiker ”Die Unendliche Geschichte” fra 1979 med i tasken. Det har længe været min ambition at genlæse den, og denne gang bliver det på originalsproget tysk. Jeg ser frem til at følge den unge læsehest Bastian Baltasar Bux, lykkedragen Fuchur og den unge kriger Atréju i deres kamp om at redde fantasiens rige og Den Barnlige Kejserinde mod at blive fortæret af ”intetheden”.

Det er en fantastisk bog, som gennem sin smukt fortalte historie både hylder fantasien og litteraturen som to af menneskets ypperste frembringelser. Jeg har investeret i et illustreret pragteksemplar, som udkom i 2019 i anledning af bogens 40års jubilæum, men det er altså først nu, at jeg har lejlighed til at læse den.

Beastie Boys Book af Michael Diamond og Adam Horowitz

Sidst i min sommerferie smutter jeg til New York for at deltage i fejringen af hiphopkulturens 50-års jubilæum. I den forbindelse planlægger jeg at læse ”Beastie Boys Book” af Michael Diamond og Adam Horowitz aka Mike D og Ad-Rock. Gruppen er for mig indbegrebet af mine tidlige oplevelser med hiphopkulturen samt selvfølgelig New York.

Bogen er en fantastisk, rigt fotoillustreret stream-of-consciousness beretning om gruppens liv og karriere, der strækker sig over 3 dekader. Fra den spæde start i 1981 og frem til den triste afslutning i 2012, hvor gruppens tredje medlem Adam ”MCA” Yauch forlod os alt for tidligt. Foruden de to tilbageværende gruppemedlemmer bidrager Amy Pohler, Wes Anderson, Jonathan Lethem og Pulitzervindende Colson Whitehead også med tekst til bogen. Jeg forventer en underholdende og gribende tidsrejse.

No sleep till Brooklyn!