Hvad vi læser… Solvej Balle

Hvad læser forfatterne egentlig selv? Hvad betyder det, de læser, for deres egne bøger? Og hvordan vælger de, hvad skal læse? I serien ’Hvad vi læser’ spørger vi danske og internationale forfatter, hvad de læser netop nu, og hvad de planlægger at læse. I denne uge har vi spurgt Solvej Balle.

 

Helt fra hun romandebuterede med Lyrefugl i 1986 har Solvej Balle (f. 1962) udfoldet et af dansk litteraturs mest vidtfavnende og egensindige forfatterskaber. Foruden kortprosasamlinger, kunstteori og den familiehistoriske fortælling, Frydendal og andre gidsler, har Balle skrevet Om udregning af rumfang, den stort anlagte, uforudsigelige roman om Taras Selter, som er fanget i en enkelt dag, den 18.november. For romanen, hvoraf fire af syv planlagte bind er udkommet, modtog hun Nordisk rådslitteraturpris 2022. I motiveringsteksten skrev juryen: ”Solvej Balle leverer med Om udregning af rumfang et mesterværk til tiden. Værket er Solvej Balles store comeback, ikke bare til dansk eller nordisk skønlitteratur, men til europæisk skønlitteratur.”

 

Hvad læser du for tiden? 
Jeg har altid gang i flere bøger på samme tid, så der er et par stykker. Nogle bøger læser jeg, fordi jeg skal møde forfatteren til et arrangement eller en festival. Her har jeg lige læst Ia Genbergs Detaljerne, som er en fin bog. Jeg har læst den på dansk i Andrea Fehlauers smukke oversættelse, men nu synes jeg også, jeg vil læse den på svensk. Så det er jeg gået i gang med.

 

Hvad skal du læse som den næste – og hvordan vælger du?
Nogle bøger læser jeg, fordi jeg får dem forærende af kolleger og venner – dem er jeg ved at læse to af: Nødder af Shëkufe Tadayoni Heiberg og Skrift A/Skrift B af græske Mantó Aravantinoú (som jeg aldrig havde hørt om). Nødder læste jeg næsten færdig sidste gang, det var fuldmåne – det passede perfekt til bogen, så nu venter jeg med resten til næste fuldmåne. Aravantinoú har jeg fået af bogens oversætter Theofanis Melas, og den har jeg længe taget tilløb til. Den er intens, geometrisk og meget tæt. Begge bøger er den slags, man ikke støder på så tit, og man bliver vildt glad over at de findes.

To af de andre bøger, jeg er i gang med, fik jeg i julegave af min søn: Produktionsæstetik af Cecilie Ullerup Schmidt, og Notat om den nye økologiske klasse, af Bruno Latour og Nikolaj Schultz. Den første er er ultrakort, men den er virkelig klog og tankevækkende, den sidste er jeg kun lige begyndt at læse, så den venter jeg med at sige noget om.

Det er ikke altid, jeg læser så åbent, som jeg har gjort på det seneste, hvor jeg har læst i øst og vest. Somme tider er alting styret at den bog, jeg skriver på – så bliver det helt tunnelagtigt og ensporet, men stadig et mix af fiktion og faglitteratur.

Den næste bog, jeg går i gang med, bliver nok Erasmus af Rotterdams Om den frie vilje fra 1524. Den hører til den sidste type af bøger – dem der dukker op i skrivetunnellen. Måske kommer jeg først rigtigt i gang med den, når jeg er færdig med femte bind af Om udregning af rumfang, men den ligger lige her og venter. Så vi får se.

 

Solvej Balle kan opleves på Litteraturscenen på Bogforum lørdag den 4. november 2023.