Hvad vi læser… Søren Ulrik Thomsen

Hvad læser forfatterne egentlig selv? Hvad betyder det, de læser, for deres egne bøger? Og hvordan vælger de, hvad de skal læse? I serien ’Hvad vi læser’, spørger vi danske og internationale forfattere, hvad de læser netop nu, og hvad de planlægger at læse. I denne uge har vi spurgt Søren Ulrik Thomsen.

Søren Ulrik Thomsen fik sin litterære debut i 1981 med digtsamlingen City Slang, og siden har han i en enestående forening af essays og poesi givet nyt liv til blandt andet kunstkritik og fremstillingen af mennesket i storbyen. Han har modtaget adskillige udmærkelser for sit forfatterskab, heriblandt Søren Gyldendal-prisen i 2015, og siden 1992 har han været medlem af Det Danske Akademi (passivt medlem fra 2021).

Vi har spurgt Søren Ulrik Thomsen, hvad han senest har læst, hvad han er i gang med at læse, og hvad han påtænker at læse bagefter.

 

Hvad var det sidste du læste?

Den seneste bog, jeg har læst, er Michelle Houellebecqs Muligheden af en ø, der ligesom hans øvrige bøger består af meget præcise sociologiske iagttagelser af nutiden, der så på tankevækkende og udfordrende vis splejses sammen med noget, jeg nærmest vil kalde 'metafysiske fremtidsfantasier'. Første gang jeg slog op på første side i en bog af denne forfatter, det har nok været mesterværket Elementarpartikler, kunne jeg mærke, at her var en forfatter som virkelig havde noget at sige, og han og landsmanden Patrick Modiano er blandt de få, som jeg simpelthen læser alt af. Modiano er jeg meget misundelig på, jeg kunne godt tænke mig at have skrevet hans bøger, de skulle så bare foregå i København i stedet for i Paris. 

 

Hvad læser du nu?

Jeg læser J.D. Salingers Franny & Zooey, som forlaget Alhambra netop har genudsendt og nyoversat, men jeg er slet ikke på bølgelængde med bogen. Lige så rørende, sjov og charmerende, jeg husker Salingers Griberen i rugen (eller Forbandede ungdom, som den daværende danske udgave hed), lige så manieret og stilistisk overanstrengt synes jeg, at den her er. Jeg ved, at det er meningen, at bogens karakterer skal fremstå som studentikose, men det samme synes jeg gælder fortællestemmen, og jeg kan se, hvor det er meningen, at man skal grine, og det gør det ekstra pinligt ikke at gøre det. Jeg ved, at bogen har sine fans, og selvom jeg ikke er blandt dem, følger jeg mit princip og læser den til ende, ligesom jeg gør med alle bøger, jeg har påbegyndt.

 

Hvad er det næste du skal læse – og hvordan vælger du?

Den næste bog, jeg skal læse, er Christian Vinds Lolland, som jeg har fået foræret og anbefalet af en god ven. Der er tale om et rejseessay, skrevet over en tre-årig periode, i hvilken forfatteren hver vinter har draget fra København til Lolland, hvor han så opsøger og skriver om billedkunst, arkitektur, historie og den nutid, han befinder sig i. Hver gang jeg har smuglæst, er jeg blevet fascineret, så jeg glæder mig til at gå i gang, så snart det er nat med Salinger. 

Jeg vælger altid den næste bog efter min umiddelbare lyst og læser den altid færdig af ufravigeligt princip, for efter mange måske kedsommelige sider, kan man på denne måde pludselig støde på vidunderlige passager, man ellers aldrig ville være nået frem til.

 

Husk, at du kan opleve Søren Ulrik Thomsen på Store Scene, hvor han leverer åbningstalen på Bogforum 2024.

 

Af: Anne Gamborg Jensen