Hvad vi læser… Jonas Eika

Hvad læser forfatterne egentlig selv? Hvad betyder det, de læser, for deres egne bøger? Og hvordan vælger de, hvad de skal læse? I serien ’Hvad vi læser’, spørger vi danske og internationale forfattere, hvad de læser netop nu, og hvad de planlægger at læse. I denne uge har vi spurgt Jonas Eika.

Jonas Eika dimitterede fra Forfatterskolen i 2015 og debuterede samme år med romanen Lageret Huset Marie. I 2019 modtog de Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen Efter solen, som fik stor ros for sit globale perspektiv, det stærkt sanselige sprog og evnen til at italesætte tidens politiske udfordringer. Gennem sin litteratur leverer Eika samfundskritik, som vi ikke har set den før, skarpe økorefleksioner og unikke beskrivelser af både det genkendelige og det absurde.

Vi har spurgt Jonas Eika, hvad de senest har læst, hvad de er i gang med at læse, og hvad de påtænker at læse bagefter.

 

Hvad var det sidste du læste?

Efter nogle år, hvor størstedelen af min læsning har peget ind i min kommende roman, har jeg endelig tid til at læse spredt og uden formål. På det seneste har jeg læst blandt andet (og det er alle sammen anbefalinger) ”Terminaler” af Aske Viuff, Mattilda Bernstein Sycamores ”The Freezer Door”, Etel Adnan der endelig er blevet oversat til dansk: ”Den arabiske apokalypse” og ”Sitt Marie-Rose”, ”ssn snnart” af Lasse Raagaard Jønsson  – og så noget mere teoretisk (endelig har jeg også fundet ro i kroppen eller hovedet til dét) nemlig ”A Short History of Trans Misogyny” af den fantastiske, både meget nøgterne og fantasifulde historiker Jules Gill-Peterson. I denne bog forklarer hun trans-misogyni – altså had til og vold mod transkvinder og transfeminine personer – som et historisk fænomen der knytter sig til blandt andet den britiske kolonihistorie og til det moderne politis overvågning og kontrol af det offentlige rum i vestlige storbyer. Hvis det virker uoverskueligt at gå i gang med sådan en historiebog på engelsk, kan man også bare lytte til en podcast med Jules Gill-Peterson, der også er rigtig god og sjov til at snakke.

 

Hvad læser du nu?

”Deep Purple” af Christel Wiinblad. Det er endnu for tidligt at sige noget om dén, men jeg tror, at jeg skal læse den igen.

 

Hvad er det næste du skal læse – og hvordan vælger du?

Ofte føles det som om bøger og tænkning forbinder sig i en bestemt retning, og så ruller det ligesom bare og fører nye bøger med sig – men for tiden er det hele som sagt mere åbent. Har dog længe haft lyst til at læse den britiske forfatter China Mièville (han er dukket op i samtaler og som inspiration for forfattere jeg godt kan lide). Måske det skulle være nu!

 

Du kan opleve Jonas Eika på Litteraturscenen i samtale med Andreas Vermehren Holm på Bogforum 2024.