Hvad vi læser… Jenny Rossander

Hvad læser forfatterne egentlig selv? Hvad betyder det, de læser, for deres egne bøger? Og hvordan vælger de, hvad de skal læse? I serien ’Hvad vi læser’, spørger vi danske og internationale forfattere, hvad de læser netop nu, og hvad de planlægger at læse. I denne uge har vi spurgt Jenny Rossander.

Allerede som 14-årig begyndte Jenny Rossander at skrive sange, og som 20-årig debuterede hun under kunstnernavnet, Lydmor. Hun er kendt for sin elektroniske dancemusik, og i november 2023 springer hun ud som romanforfatter, når hun debuterer med sin første roman, Jeg har tænkt mig at skrige hele vejen. En roman om magt, der misbruges, om elskerindens betingelser, og om kunst, vanvid og grotekst kærlighed.

Vi har spurgt Jenny Rossander, hvad hun senest har læst, hvad hun er i gang med at læse, og hvad hun påtænker at læse bagefter.

Hvad var det sidste du læste?

Mieko Kawakami - Heaven. Poetisk, vild bog som jeg faldt over i en antikvar i Prag.

Hvad læser du nu?

Julia Shaw - Bi, the hidden culture, history, and science of bisexuality. Virkelig en frigørende bog. Biseksualitet kan føles som et lidt ubelyst emne, som tit lander imellem “alle er vel LIDT biseksuelle?” og “men hvilket køn er du RIGTIGT til?” … derfor kan sådan en bog her være meget frigørende, til at bygge en platform at se sin egen seksualitet fra.

Hvad er det næste du skal læse – og hvordan vælger du?

Eileen Chang - Kærlighed i en faldende by.

Jeg er enormt interesseret i kinesisk litteratur for tiden og jeg har en blind tillid til oversætter Sidse Laugesens smag. Hun har så god sans for hvad der er fedt, og det er hendes fortjeneste, at vi har mange bøger som er oversat til dansk, der endnu ikke eksisterer på andre sprog.

Derudover er jeg kæmpe fan af det internationale Poetry Magazine. Jeg får det med posten hver måned og finder altid nye spændende poeter som jeg vil følge med i. International poesi på postordre… What’s not to like?