Hvad vi læser… Anna Juul

Hvad læser forfatterne egentlig selv? Hvad betyder det, de læser, for deres egne bøger? Og hvordan vælger de, hvad de skal læse? I serien ’Hvad vi læser’, spørger vi danske og internationale forfattere, hvad de læser netop nu, og hvad de planlægger at læse. I denne uge har vi spurgt Anna Juul.

I 2022 debuterede Anna Juul med romanen Penge & Bacon og er nu aktuel med romanen Superskurk. I begge udgivelser, benytter Anna Juul sig af humor som indgang til at tale om psykisk sygdom. På satirisk vis stiller hun et skarpt blik mod forestillingen om helbredelse som en opnåelig tilstand. Gennem sin litteratur synes der at opstå et politisk projekt, idet hun sætter fokus på en presset psykiatri, der ikke formår at løfte en af samtidens største helbredsmæssige udfordringer.

Vi har spurgt Anna Juul, hvad hun senest har læst, hvad hun er i gang med at læse, og hvad hun påtænker at læse bagefter.

Hvad var det sidste du læste?

Det sidste jeg læste, var Bret Easton Ellis’ "Skår". Før det havde jeg kun formået at færdiggøre to bøger på tre år, så jeg ved faktisk ikke, hvorfor jeg valgte at kaste mig over så lang en bog. Måske fordi jeg lige havde genset American Psycho (filmen). Det var en rigtig god oplevelse, synes jeg, at læse "Skår", jeg fløj lige igennem.

Jeg har fået tiltagende respekt for pageturnere, og på mange måder mindede det mig om gamle dage med Harry Potter, at jeg hellere ville læse end at se fjernsyn eller snakke med andre mennesker. Måske er det kombinationen af rige og nihilistiske unge menneskers high school drama og så en seriemorder. Den blev lidt langtrukken sine steder, det virker som en meget amerikansk ting, det der med at ting er unødvendigt lange. Også film, for eksempel, jeg tror kun, at jeg kan komme i tanke om én film, der kan bære at være tre timer lang, og det er Titanic.

Hvad læser du nu?

Lige nu er jeg i gang med to forskellige: "Vi er fem" af Matias Faldbakken og "Kør din plov over de dødes knogler" af Olga Tokarczuk. Jeg fik anbefalet Faldbakkens forfatterskab af en ven, og den anbefaling giver god mening. "Vi er fem" er absurd og absurd morsom, men stadigvæk også hverdagsrealistisk. Holder meget af at læse en underholdende bog om ler.

Tokarczuk har min kæreste anbefalet mig. Den foregår i det område i Polen, hvor han er fra, og jeg mener, at vi en gang gik i gang med filmatiseringen. Jeg er ikke nået så langt, men jeg kan godt lide stemningen. Begge bøger kunne jeg også kalde page turnere. Underholdende og lettilgængelige. En gang satte jeg en stor ære i at læse ‘klassikerne’, jo mere knudret bogen var, jo klogere følte jeg mig. Nu kan jeg godt lide at glemme, at jeg læser en bog, bare blive helt opslugt af den. Det er fedt.

Hvad er det næste du skal læse – og hvordan vælger du?

Planen er, at jeg skal færdiggøre de to bøger, jeg er i gang med og ikke have dem liggende i tre år. Ellers satser jeg på, at nogle af de mange dejlige mennesker i mit liv fortsat smider anbefalinger min vej.

Du kan opleve Anna Juul i samtale med Caspar Eric på Bogforums Litteraturscene d. 3. november 2023.