Bogliste: En ny begyndelse

Året går på hæld, og vi kigger frem mod 2025. Her på redaktionen bag Bogforum har vi været på jagt efter inspiration til, hvordan ’nye begyndelser’ kunne se ud i litteraturen. Det er blevet til følgende liste.

Listen her er i sig selv en ny begyndelse: Hver måned vil vi fremover bringe en bogliste – ikke en bestsellerliste eller en rangordning af værker. Vores lister vil indeholde nye og ældre bøger, såkaldt smalle og brede værker, fag- og skønlitteratur, kort sagt hvad som helst, der kan inspirere og belyse et emne, der optager os på Bogforum.

Du kan abonnere vores nyhedsbrev her, hvis du vil modtage listerne direkte i din indbakke.

God fornøjelse!

 

Constance Debré – Playboy (udkommet på Vinter Forlag, oversat af Sofie Vestergaard Jørgensen):
Franske Constance Debré er en af de forfattere, der har udforsket emnet ’en ny begyndelse’ på den mest radikale måde. I Playboy fortæller hun om at være højt profileret forsvarsadvokat, født ind i en af Frankrigs magtfulde familier, at bo i en stor pariserlejlighed og leve i et ægteskab på tyvende år. Og så en dag at sige farvel til det hele. Debré kortlægger – foruden sine første erotiske møder med kvinder – sin kamp for at se verden på ny, uhildet, åbent, fri fra de holdninger og privilegier, hun er blevet opdraget til at forsvare. Resultatet er en tankevækkende og til tider provokerende bog, der behandler emner som køn, parforhold, økonomi, frigørelse og muligheden af en ny identitet.

 

Édouard Louis – Forvandlingens metode (udkommet på Gyldendal, oversat af François-Eric Grodin):
En anden, også fransk, forfatter, som har beskæftiget sig med nye begyndelser, er Édouard Louis. I Forvandlingens metode viser han, hvordan det at forandre sig, begynde på ny, har været en ledetråd, faktisk en metode i både hans liv og skrift. Det er der kommet en eminent, bevægende bog ud af – til inspiration for alle. Her på Bogforum ser vi dén som et foreløbigt hovedværk i et vigtigt forfatterskab.

 

Emma Holten – Underskud. Om værdien af omsorg (udkommet på Politikens Forlag):
Det er sjældent, men sommetider kan en bog indvarsle en ny måde at tale om – og dermed at forstå – et emne på. Den slags bog er Emma Holtens Underskud. Den markerer en ny begyndelse for vores kollektive samtale om værdien af omsorgsarbejde. En samtale, der kun lige er begyndt, tror vi, og som i høj grad også føres i skønlitteraturen. Læs bare Varme hænder af Stine Askov, Den røde hane af Ingrid Nymo eller Mit arbejde af Olga Ravn.

 

Mathilde Walter Clark – Det blinde øje (udkommet på Politikens Forlag):
Man kunne i virkeligheden sige det samme om Walter Clarks Den blinde øje som om Holtens: Bogen – der modtog både Weekendavisens og Politikens Litteraturpris, samt Læsernes Bogpris – markerede en ny begyndelse på en samtale, vores samtale om forholdet til og behandling af dyr. Dén samtale er selvfølgelig ligeledes del af en bredere samtale om vores forhold til naturen. Hvis du er interesseret i velskrevne, velargumenterede nye indgange til samtalen om, hvad vi skal med det danske landbrug og vores fælles natur, anbefaler vi Lysbønder af Sofie Isager Ahl og Sille Skovgaard eller Levedygtigt Landbrug af Den Grønne Studenterbevægelse,

 

Derek Jarman – Moderne natur (udkommet på Basilisk, oversat af K Vang):
At flytte på landet. At skabe planteliv og plads. At begynde på ny – blandt strandkål og stenbræk i Dungeness, Sydengland. Det er nogenlunde, hvad den britiske kunstner, filmskaber og forfatter Derek Jarmans dagbøger (fra 1989-90) handler om. For nylig fik dagbøgerne, udgivet som Moderne natur, seks ud af seks stjerner i Politiken. Fuldt fortjent. For der er tale om et mesterværk, som anmelderen skrev. Jarman ejer en særlig evne til at fremmane det daglige liv i den vilde have, han anlagde og dyrkede frem til sin død af en AIDS-relateret sygdom i 1994, med tilbage- og sideblik til hans liv i London, film- og kunstproduktion og venner. Hvis du bor i København, kan du indtil den 28. december opleve Jarmans film i Cinemateket: Derek Jarman | Det Danske Filminstitut

 

Robert Graves – De græske myter (udkommet på Forlaget Virkelig, oversat af Rune Holm):
Det er en gammel (kultur)historie – at kimen til en ny begyndelse kan findes i gamle tekster. Hen over julen har vi tænk os at vende tilbage til det græske mytestof i Robert Graves klassiske, helt vidunderlige genfortælling, der nu er udkommet i smukt, smukt udstyr. Hvis man vil søge inspiration til nye begyndelser i andet mytologisk, religiøst grundstof, vil vi varmt anbefale Kristian Leths Verdens vigtigste bog eller Anne-Cathrine Riebnitzskys roman Tempel, der begge beskæftiger sig med kristendommen eller Anne-Marie Vedsø Olesens romanserie Vølvens vej, der handler om den nordiske mytologi.

 

Kim Stanley Robinson – Fremtidsministeriet (udkommer på A Mock Book, oversat af Jakob Levinsen):
Med Kim Stanley Robinsons vægtige roman går vi fra den fjerne fortid til den nære fremtid. Robinson, der er et af amerikansk samtidslitteraturs store navne, undersøger i romanen, i lighed med Thomas Vinterbergs Familier som vores, hvordan vi kan håndtere klimforandringerne – hvilke scenarier og dilemmaer, vi måske kommer til at stå overfor. I romanen følger vi Mary Murphy, som leder ’Fremtidsministeriet’, hvis opgave er at håndtere klimakrisen. Romanen er en sammenvævning af personlige fortællinger og økonomiske, politiske og teknologiske idéer. Til sammen fortæller alt det en aktuel, vild og dramatisk historie om klimaaktivisme og krisehåndtering.

 

Maria Stepanova – Forsvindingsnummer (udkommet på Palomar, oversat af Lotte Jansen):
Maria Stepanova var et af de store navne på Bogforum 2024. Hendes nye roman, Forsvindingsnummer, er inspireret af oplevelsen af at sidde fast i Tyskland på vej mod festivalen LitteratureXchange i Aarhus. I bogen følger vi M., en eksileret forfatter, der er på vej til et litteraturarrangement i byen A., da hun undervejs strander i en fremmed by. Hendes telefon er død. Ingen ved, hvor hun befinder sig. Hun er forsvundet. Faldet ud af vante sammenhænge. Men også i en vis forstand fri til at være hvem som helst. M.s forsvinden åbner et mulighedsrum, en ny begyndelse tegner sig. Det er stor romankunst.  

Af: Johan Lose, Programansvarlig på Bogforum