Bogforums

skolescener 2016

Programmet for Bogforums 3 nye skolescener i 2016 bød på de mest læste danske børne- og ungdomsbogsforfattere. Det var tilrettelagt, så det imødekommer Fælles Mål for danskfaget og skolereformens krav om Åben Skole. Åben Skole København støtter skolescenerne. Billetten gav adgang til messen fredag den 11. november, adgang for hver tilmeldt klasse til at deltage i 1 eller 2 arrangementer på skolescenerne, fri adgang til den øvrige del af messen, gratis adgang for eleverne til messen hele weekenden, mulighed for at spise medbragt mad.

Program 2016 så således ud:

På scenerne fortæller populære forfattere om ét eller flere af deres egne værker. På den måde er det muligt at integrere besøget på messen i klassernes årsplan. Vi inviterer de tilmeldte klasser til at indsende spørgsmål til forfatteren på forhånd.

Indskoling  //  Mellemtrin  //  Udskoling  //  Supplerende og åbne aktiviteter


 

Indskoling – Auditorie 1 (max 300 deltagere pr. session)

Kl. 9.15-9.45- Anne Sofie Hammer: Villads fra Valby (Høst & Søn).
Anne Sofie Hammer fortæller om serien Villads fra Valby og læser en historie højt. Bagefter vil der være mulighed for at stille spørgsmål om Villads, om hvordan en bog bliver til, og om det at arbejde som forfatter.
Se to læseprøver fra Villads-serien her:
https://issuu.com/rosinanteco/docs/hammer_villads_bliver_bange_final_l  
https://issuu.com/rosinanteco/docs/hammer_villads_laver_film_final__la

Se mere om forfatteren her:
http://www.annesofiehammer.dk/

Kl. 10.15-10.45 Sigurd Barrett: Sigurd fortæller danmarkshistorie (Politikens Forlag).
Musiker, forfatter og tv-vært Sigurd Barrett fortæller og spiller om Danmarks historie ud fra sin helt nye bog, Sigurd fortæller Danmarkshistorier – et stort anlagt værk, der udkommer 12. oktober og er skrevet i samarbejde med Nationalmuseet og Foreningen af lærere i historie.

Kl. 11.15-11.45 Marianne Iben Hansen: Av, det gør nas (Gyldendal).
Marianne Iben Hansen er forfatter til en lang række rimede/rappede billedbøger. Her inviterer hun på en aktiv rundtur i sit sproglige univers med bl.a. oplæsning af Av, det gør nas, ordkor, minirap og sprogbegejstring. OBS! Max 200 deltagere til dette arrangement.

Se mere om forfatteren her:
http://marianneibenhansen.dk/

Se undervisningsmateriale om forfatteren her:
http://gyldendal-uddannelse.dk/grundskolen/dansk/isbn13-9788702176063/laes-marianne-iben-hansen-med-cl_

Kl. 12.15-12.45 Kim Fupz Aakeson: Vitello (Gyldendal).
Mød Vitellos 'forfatter-far', når Kim Fupz Aakeson læser op fra én af sine yndlingshistorier om drengen fra huset ved Ringvejen. Fupz svarer også på spørgsmål fra eleverne.

Se mere om brug af Vitello i indskolingen her:
http://dansk0-2.gyldendal.dk/Indgange/Forloeb/Genrer/Serieboeger.aspx

 

Mellemtrin – scene 2 (max 300 deltagere pr. session)

Kl. 9.15 -10.00 Hanne Kvist: Dyr med pels og uden (Gyldendal).
Denne kombinerede roman og grafiske fortælling udkom tidligere i år og har allerede fundet plads i mellemtrinnets danskundervisning. Hanne Kvist læser op fra romanen, fortæller om tankerne bag og svarer på spørgsmål fra eleverne.

Se mere om forfatteren her:
http://www.litteratursiden.dk/forfattere/hanne-kvist

Kl. 10.30-11.15 Cecilie Eken: Det levende sværd (Høst).
Eventyrland møder moderne karakterer i Cecilie Ekens Det Levende Sværd. Kom og hør om tankerne bag bogen, om inspiration og arbejdsproces. Der bliver også mulighed for at stille spørgsmål. OBS! Oplægget er primært tilrettelagt efter 6. klassetrin.

Gratis litteraturguide til bogen på http://lærerværelset.dk/inspirationsmateriale/

Se mere om forfatteren her:
http://www.cecilieeken.dk/

Kl. 11.45-12.30 Jesper Wung-Sung: Zam og Ud med Knud (Høst).
Jesper Wung-Sung vil tale om og læse fra sit forfatterskab med udgangspunkt i ungdomsromanerne Ud med Knud og Zam. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

Gratis litteraturguide til bogen på http://lærerværelset.dk/inspirationsmateriale/

Se mere om forfatteren her:
http://www.wungsung.dk/

Kl. 13.00-13.45 Lene Kaaberbøl: Vildheks (Alvilda).
Den populære fantasy-forfatter interviewes på scenen, læser højt og fortæller om fantasy som genre og at skabe levende figurer i fiktive verdener.

Se mere om forfatteren her:
http://www.lenekaaberbol.dk/

 

Udskoling – Auditorie 3 (max 300 deltagere pr. session)


Kl. 9.15 -10.00 Kenneth Bøgh Andersen: Den store djævlekrig (Høst).
Kenneth Bøgh Andersen kommer ind på nogle af de tanker, temaer og ideer, der ligger til grund for serien om Den Store Djævlekrig, hvor sjette og sidste bind netop er udkommet. Han vil også læse lidt op, og der vil være god tid til spørgsmål.

Se mere om serien her:
http://lærerværelset.dk/inspirationsmateriale/

Se mere om forfatteren her:
http://www.kennethboeghandersen.dk/

Kl. 10.30-11.15 Sarah Engell: Hjertet er 1 organ og 21 måder at dø (Carlsen).
Sarah Engell interviewes om sine anmelderroste ungdomsromaner 21 måder at dø om digital mobning og selvmordstanker og den helt nye Hjertet er 1 organ om selvskade og cutting.  Emner der også bliver berørt: Research til bøgerne og hvad litteraturen kan i forhold til at behandle svære og barske temaer.

Se mere om forfatteren her:

http://sarahengell.dk/

Kl. 11.45-12.30 Patrick Ness: Monster (Gyldendal).
Det er ikke hver dag, at en oversat roman bliver taget ind i danskundervisningen i samme grad som Patrick Ness' rørende fortælling om at acceptere tab, Monster. Her får eleverne en enestående chance for at møde forfatteren, når han bliver interviewet om sin roman og sit forfatterskab. Der vil være mulighed for at eleverne kan indsende spørgsmål på forhånd. OBS! aktiviteten foregår på engelsk.

Se mere her: http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/monster-af-patrick-ness og her: http://patrickness.com/book/a-monster-calls-non-illustrated-edition/

Kl. 13.00-13.45 Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved: Dig og mig ved daggry (Gyldendal).
Denne barske og rørende ungdomsroman er blandt de mest benyttede hovedværker i udskolingens danskundervisning. Forfatterne giver deres bud på romanens temaer og fortæller om at være to forfattere om én historie. Der er mulighed for, at eleverne kan stille spørgsmål.

Se mere om brug af værket i udskolingen her:
http://www.dansk.gyldendal.dk/Indgange/forloeb/hovedvaerker/dig_og_mig_ved_daggry.aspx

Se mere om forfatterne her:
http://www.forfatterweb.dk/oversigt/zmunkjensen00  og her: http://glennringtved.dk/

 

Supplerende aktiviteter uden for skolescenerne

For 4.-9. kl. – Bibiana: Virtual reality-workshop (max 28 elever pr. session)
I Bibianas virtual reality-studie arbejder børnene som arkitekter og benytter arkitektens arbejdsmetoder. Her tegner børnene deres fantasi i 3D og bevæger sig rundt i deres egen arkitektur! Virtual Reality er nylig udviklet teknologi, hvor den enkeltes idéer øjeblikkeligt bliver meget virkelige. 2 formidlere står klar til at indføre eleverne i brugen af Virtual Reality. Hver elev får mulighed for at benytte VR-studiet i 5-6 minutter.

Vælg mellem flg. tider:

Kl. 9.00 til 10.00, Kl. 10.00 til 11.00, Kl. 11.00 til 12.00, Kl. 12.00 til 13.00

For tilmelding kontakt udstillingsleder Andreas Nordkild Poulsen på anpo@bchg.dk

 

Åbne aktiviteter uden tilmelding

Ud over de tre skolescener byder BogForum på en lang række aktiviteter. I Børneområdet findes to åbne scener med fuldt program fredag formiddag. På Børnescenen kan I blandt andre møde Camilla Wandahl, der fortæller om bogen ”Alt om at være pige” og Oliver Zahle, der styrer en debat om at være en bognørd.

På Den Lille Scene fortæller Puk Krogsøe om Rosebøgerne (Sommerfugleserien), om venskaber og om at turde være sig selv, og stå ved den man er (Målgruppe: Piger 9-12 år).

På voksenscenerne kan de store elever blandt andre møde Dorthe Nors, der fortæller om sin roman ”Spejl, skulder, blink”, Ida Jessen der fortæller om sin gendigtning af Bibelen ”Bibelhistorier”. Og så får vi besøg af YouTube-stjernerne Rasmus og Emil, der står bag YouTube-kanalen ”Slikhaar”, der med næsten 1.5 millioner abonnenter og langt over 100 millioner visninger fortæller om at bruge YouTube.

Endelig vil der være workshops og læselounge i vores tegneserieområde, ligesom eleverne har mulighed for at hilse på den amerikanske Anders And-tegner Don Rosa og få en autograf.

Der kræves ingen tilmeldinger til de åbne scener.